Kalau duduk rumah sewa, tapi pakai kereta mewah, amboi, amboi..

Itulah ayat tipikal generasi milenia kita yang kurang skill ukur baju di badan sendiri. Tapi to be honest, maybe bukan kerana tak ukur, tapi salah ukur. Kebanyakkan first time car owners kurang exposure akan kos sebenar memiliki kereta.

Jadi di sini kami kongsikan beberapa perkara dalam pengurusan bajet yang perlu anda pertimbangkan sebelum membeli kereta idaman anda.

Komitmen tidak melebihi 20% gaji bulanan

Rakan-rakan yang sifu dalam pengurusan kewangan menasihatkan agar anda tidak menggunakan lebih dari 20% gaji bulanan dalam pembayaran loan. Maksudnya, jika gaji bulanan anda dalam RM1500-RM2000, maksimum peruntukan pembayaran kereta adalah dalam RM300 – RM400.

Kereta dalam range harga sebegini adalah seperti Perodua Axia, dan lower range specs bagi Myvi, Bezza atau Saga. Kalau nak lagi jimat, kereta second-hand pun boleh di pertimbangkan.

Kos terselindung kereta

kos terselindung kereta

Selama setahun, salah seorang dari team kami track kos penggunaan terselindung Proton Preve Exec, menggunakan app Road Trip (ya, kami begitu obses dengan tracking), apa yang kami dapati, kos tambahan (selain loan) menjangkau RM 800 sebulan, perfff…

kos terselindung kereta

Ringkasan

  • RM 0.32 untuk setiap KM
  • Return Trip Kerja 70 KM
  • Toll Return Trip RM 4.20
  • Sehari RM26
  • Sebulan (5 hari kerja) = RM 520

Itu belum termasuk road tax, insurance, serta segala kemungkinan lain seperti maintenance, balik kampung, dan bersiar-siar. Kosnya sudah lebih berbanding loan kereta. Nak senang dan selamat kira, boleh anggar kos overhead anda mencecah dua kali ganda harga pembayaran loan.

Tak mampu, jadi macam mana?

Cara alternatif untuk tangguhkan pembelian kereta sehingga anda benar-benar layak atau perlu, ada banyak. Namun masing-masing ada kekangan mengikut individu. Jadi di sini kami senaraikan beberapa tips, mana tahu ada yang kena dengan anda.

kos terselindung kereta

 

Sewa Rumah berdekatan dengan office

Gunakan peruntukan kos transport anda untuk menyewa rumah supaya lebih hampir dengan pejabat. Jika rumah jauh, jimat sewa RM300 sebulan, tapi bayar duit minyak dan toll mencecah RM 500 tak guna juga kan.

 

Grab dan Uber

Kini nak commute jarak dekat lebih mudah dan murah jika guna Grab dan Uber berbanding beli kereta pada awal permulaan kerjaya anda. Sementara menggunakan servis Grab dan Uber, boleh la kumpul dahulu kos deposit 10% untuk pembelian kereta, atau kalau memang anda tidak perlu sangat kereta, join geng property investment. Ini kena cari blog lain pula. Kami boleh recommend-kan https://hartabumi.com sebagai sumber rujukan anda

Utamakan Public Transport atau Motorsikal

Walaupun kurang glamor berbanding memiliki kenderaan sendiri, sekurang-kurangnya akaun bank anda kekal hensem dan anggun.

Get rewarded for driving safe

Get rewarded for driving safe

Download Now!

Download on Google Play Download on App Store Play

Similar Articles

DriveMark now protects the life of safe drivers

Good news everybody! We woke up last month with a dream. DriveMark should not just encourage and reward safe drivers. We want to go a step further; DriveMark should also...

Kisah Seram di Jalan Raya

CNY dah hampir tiba dah, and we know la u gais excited nak balik kampung or jalan-jalan masa cuti panjang ni. Ada yang lagi suka guna highway, dan ada juga...

Sukan SEA – Semi Final Bola Malaysia vs Indonesia

Sekitar perlawanan bola sepak semasa Sukan SEA antara Malaysia dan Indonesia pada 26 Ogos 2017. [...]Read More...

DriveMark November Hero

Zulqarnain Bin Azahari What does it take to be a super hero? Boleh terbang-terbang? Become invisible and sneak in and out? Being sado? For us, a hero is one who...

Petronas CoffeeBreak Winner Leaderboard!

Hello DriveMark Heroes! Last Raya we had an awesome run at the Petronas Coffee Break Challenge. Together, we’ve collected up to 1.2 Million kilometres on DriveMark for the Challenge! Hooray!...

DriveMark now lets you renew Car Insurance

We know that it is super leceh and pening kepala to renew car insurance. Last year your parents renew for you, this year forget how already [facepalm]. Introducing Car Insurance...