Kereta atau motosikal punya road tax dah mati lebih 3 tahun? 😱

Mungkin ada diantara anda yang pernah atau sedang mengalami situasi ini atas sebab-sebab tertentu seperti jarang menggunakan kenderaan tersebut sehingga tak sedar cukai jalan anda telah melebihi tempoh setahun.

Walau apa pun sebabnya, anda tidak boleh renew road tax kenderaan anda seperti biasa apabila telah melebihi tempoh 3 tahun. Terdapat beberapa perkara yang perlu diselesaikan sebelum anda boleh renew road tax anda.

5 Langkah Mempebaharui Road Tax Mati Lebih 3 Tahun.


LANGKAH 1: Hantar kenderaan ke Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM)

Jangan hantar terus ke cawangan PUSPAKOM tanpa sebarang temu janji.
Lama pula kena tunggu giliran untuk pemeriksaan nanti. ⌛

Pastikan anda membuat temu janji dahulu melalui laman web PUSPAKOM ataupun aplikasi MyPUSPAKOM. Lebih mudah dan cepat berbanding membuat temu janji di cawangan PUSPAKOM. Anda dinasihatkan untuk membuat temu janji ini sekurang-kurangnya dua hari sebelum tarikh pemeriksaan yang anda mahu. Tak perlulah tunggu lama-lama untuk giliran anda pada tarikh tersebut.

Pemeriksaan PASPUKOM adalah penting untuk anda lakukan kerana ia merupakan syarat bagi menghidupkan cukai jalan kenderaan anda yang sudah melebihi tiga (3) tahun.

LANGKAH 2: Kenderaan dalam keadaan elok. 🚗✨

Langkah ini memainkan peranan besar untuk memudahkan kenderaan anda untuk lulus dalam peperiksaan. Jika perlu, baiki bahagian mana-mana yang tidak berfungsi seperti tayar, brek, lampu isyarat, lampu brek dan lain-lain.

Kalau nak lebih elok, cucilah kenderaan anda supaya pegawai PUSPAKOM ceria sikit nak periksa nanti. 😎

LANGKAH 3: Dapatkan permit perjalanan sementara di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Macam mana pula nak bawa kenderaan ke tempat pemeriksaan kalau road tax dah mati? 🤔

Jangan risau. Anda boleh ke cawangan JPJ yang terdekat untuk mendapatkan permit perjalanan sementara. Kalau nak cepat, borang permit (JPJ K12) di laman web JPJ telah pun disediakan untuk anda cetak dan lengkapkan. Hanya tinggal proses pengesahan pegawai sahaja setelah anda sampai di cawangan JPJ tersebut.

Mungkin ada sesetengah pemandu atau penunggang rasa permit sementara ini meremehkan sebab bukan selalu ada sekatan jalan raya (road block). Walau bagaimanapun, anda tetap melanggar undang-undang jalan raya dan berisiko untuk dikenakan saman jika ditahan. Anda digalakkan untuk membuat pilihan yang betul.

LANGKAH 4: Hari Pemeriksaan💯

Selepas segala persiapan yang telah dilakukan, pastikan anda bawa dokumen yang diperlukan pada hari pemeriksaan. Dokumen-dokumen yang diperlukan adalah geran kenderaan, kad pengenalan, lesen memandu, dan permit perjalanan sementara. 

Pada hari pemeriksaan, anda perlu daftar, bayar, dan tunggu pegawai PUSPAKOM membuat kerja-kerja pemeriksaan atas kenderaan anda. Mereka akan memeriksa bahagian kenderaan seperti brek, lampu signal dan sebagainya seperti yang disenaraikan di sini.

Jika anda lulus, anda akan diberikan repot/sijil pemeriksaan pasa hari yang sama. Pastikan anda renew road tax kenderaan dalam tempoh tiga puluh (30) hari bermula daripada hari pengeluaran repot/sijil tersebut.

LANGKAH 5: Renew roadtax DAN insurans

Langkah terakhir ini paling mudah sekali kerana ia memakan masa yang singkat untuk diselesaikan. Selalunya, proses biasa adalah pergi ke cawangan JPJ atau pejabat pos untuk renew road tax.

Nak jimat lebih banyak masa, tenaga, dan juga minyak kereta/motor?

Renew lah bersama DriveMark! Sambil makan atau baring pun boleh siap cepat. Siap ada servis hantar terus ke rumah atau pejabat sekali.  Nak renew insurans kereta sekali pun boleh. Siap boleh dapat cashback sehingga 30%! (Yang renew dengan DriveMark sahaja berpeluang untuk dapat cashback ini 😜)

Tak pasti macam mana nak renew? Klik pada panduan ini.

🤩 SERTAI Program Safe Driver Cashback yang memberikan pulangan tunai setiap bulan kepada pemandu yang berhemah. Untuk menyertai, anda hanya perlu renew insurans/takaful kereta anda melalui DriveMark.

Soalan Berkaitan Road Tax Mati Lebih 3 Tahun

1. Kalau gagal pemeriksaan, boleh ke cuba lagi?

Boleh, jangan risau. Pastikan anda kenal pasti perkara yang menyebabkan kenderaan tidak lulus dan baiki semula. Ikut semula lima langkah seperti yang diseneraikan di atas dalam jangka masa tiga puluh (30) hari bermula daripada hari pengeluaran repot/sijil tersebut.

2. Boleh ke renew road tax kalau ada saman tertunggak?

Untuk memudahkan proses renew road tax kenderaan, anda digalakkan untuk menyelesaikan saman yang tertunggak (sekiranya ada). Proses renew road tax akan terganggu sekiranya anda mempunyai sebarang saman daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

3. Kalau saya nak hantar wakil untuk pemeriksaan kenderaan boleh ke?

Boleh. Pemilik kenderaan perlu mendapatkan borang wakil yang boleh didapatkan dimana-mana cawangan PUSPAKOM. Wakil pemilik kenderaan hanya perlu membawa borang tersebut untuk diserahkan kepada pegawai PUSPAKOM pada hari pemeriksaan.

4. Repot/sijil pemeriksaan saya hilang. Apa yang saya kena buat?

Anda hanya perlu ke cawangan PUSPAKOM dimana pemeriksaan telah dijalankan ke atas kenderaan anda untuk mendapatkan sijil ganti. Anda akan dikenakan caj sebanyak RM25 untuk menggantikan repot, dan RM20 untuk menggantikan sijil.
Pastikan ia dilakukan dalam jangka masa tiga puluh (30) hari bermula daripada hari pengeluaran repot/sijil tersebut.

Get rewarded for driving safe

Get rewarded for driving safe

Download Now!

Download on Google Play Download on App Store Play

Similar Articles

DriveMark now protects the life of safe drivers

Good news everybody! We woke up last month with a dream. DriveMark should not just encourage and reward safe drivers. We want to go a step further; DriveMark should also...

‘Carrot and stick’ approach still best for errant drivers, says transport minister

Written by Danial Dzulkifly for the MalayMail, 2nd February 2019 SERDANG, Feb 1 — After suggesting last week that no more discounts would be given for traffic fines, Transport Minister Anthony...

Easy Car Organization Hacks

Our car is like our second home. And like home, we’d want to keep it comfortable, right? These hacks are super easy to do to keep our car clean and...

Senarai Harga Windscreen/Cermin Kereta Malaysia (2022 TERBARU)

(Dikemaskinikan bagi Tahun 2022) Insurans Cermin Kereta: Apa Yang Anda Perlu Tahu. Di Malaysia, insurans cermin kereta (windscreen) adalah perlindungan tambahan kepada polisi insurans kereta anda. Bagi mendapatkan perlindungan tambahan...

September Challenge Winners!

Hello DriveMark Heroes! Announcing winners for the DriveMark September Challenge! Congratulations to our Heroes, and also to the Lucky Draw Winners. If you are not so lucky this month, don’t...

7 Important Car Accident Tips That You Should Know 🤕

Road accidents are almost always unexpected and could happen to anyone, even safe drivers. Since we spend most of our time on the road,  we should be aware of car...