TAHUKAH anda Malaysia berada di kedudukan ke-16 di dunia yang melibatkan statistik tertinggi kemalangan jalan raya? Statistik itu juga amat membimbangkan, namun masih ada peluang untuk mengubah senario tersebut.

Pixelated Sdn Bhd (Katsana) hadir dengan misi utamanya untuk menjadikan jalan raya di Malaysia lebih selamat.

Pengasasnya, Syed Ahmad Fuqaha Sd Agil berkata, menggunakan teknologi Katsana untuk menilai pemandu, pasukannya kini memperkenalkan aplikasi baharu, DriveMark.

“Ia melatih pemandu untuk menjadi pemandu yang lebih baik dan selamat dengan mengesan corak berisiko seperti memecut secara kasar, berhenti secara mengejut, atau membelok secara kasar ketika sedang laju,” katanya.

Menurutnya, secara mudahnya, DriveMark membenarkan pemandu untuk menilai diri mereka sendiri di atas jalan raya.

“Aplikasi telematik ini kemuncak hasil kerja gabungan antara telematik dan juga sistem penjejak kereta.

“DriveMark akan menjadi batu loncatan untuk kami menjadi penyedia insurans berasaskan penggunaan di Malaysia dan dalam masa yang sama menjadi pemangkin kepada pemanduan yang selamat,” katanya.

Jelasnya, orang ramai hanya perlu dimuat naik aplikasi itu melalui Apple Apps Store atau Google Play secara percuma untuk dipasang di telefon mudah alih.

“DriveMark akan beroperasi secara automatik pada peranti pemandu tanpa perlu input daripada pengguna. Ia telah direka untuk berfungsi di belakang tabir menentukan pergerakan pemanduan pemandu secara bijaknya.

“Apabila pemanduan berhenti, DriveMark akan menyediakan kepada pemandu markah perjalanan tersebut dan memberitahu kecenderungan pemandu untuk memandu secara melulu berdasarkan empat komponen utama,” katanya.

Kos pembangunan lebih RM5 juta

Mengambil tempoh hampir setahun untuk pembangunan teknologinya, Syed Ahmad Fuqaha berkata, DriveMark menelan kos peruntukan lebih RM5 juta.

“DriveMark ini baru sahaja dilancarkan pada awal September lalu dan telah pun dimuat turun oleh 4,000 pengguna dalam masa dua bulan.

“Kami yakin penggunaannya akan terus meningkat dan kami sentiasa bersedia untuk menambah baik teknologi ini agar memberi lebih manfaat kepada orang ramai,” katanya yang juga menyasarkan 20,000 pengguna DriveMark sehingga hujung tahun ini.

Syed Ahmad Fuqaha berkata, aplikasi tersebut ditawarkan secara percuma dengan penggunaan yang sangat mudah.

“Pemandu tidak perlu membuka aplikasi tersebut setiap kali memandu asalkan fungsi GPS telah diaktifkan sepanjang masa

“DriveMark juga menjimatkan bateri telefon pintar pengguna kerana akan menjadi tidak aktif apabila pengguna tidak memandu.

“Malah ia bertukar kepada mod aktif dan menggunakan bateri hanya apabila anda bergerak,” katanya.

Ujarnya, selain merekod markah pemandu, aplikasi tersebut juga boleh berkongsi maklumat pemarkahan dengan keluarga dan rakan-rakan pemandu.

“Pemandu boleh menjemput keluarga atau rakan untuk menggunakan aplikasi sama dan berinteraksi bagi melihat cara pemanduan masing-masing.

“Dengan perkongsian itu, secara tidak langsung, ahli dalam kumpulan boleh menegur ahli yang mempunyai markah rendah dalam pemanduan mereka untuk memandu dengan lebih selamat,” katanya.

Bekerjasama dengan agensi insurans

Bertepatan pengenalan aplikasi tersebut, Katsana juga bekerjasama dengan pihak insurans untuk menyediakan diskaun insurans motor kepada pemandu yang mendapat markah DriveMark yang tinggi.

“Sesuai dengan pengumuman liberalisasi insurans motor, maka dengan penggunaan DriveMark, ia bantu agensi tersebut mengenal pasti markah pemanduan pengguna.

“Namun, data tersebut tidak boleh terus diakses oleh pihak insurans. Kerana kami secara spesifiknya mereka DriveMark untuk membina pemandu. Data identifikasi pemandu tidak akan dikongsi tanpa keizinan mereka. Setelah diberi keizinan baharu pihak kami akan kongsi kepada pemilik insurans terpilih,” katanya.

Article from: The Sinar Harian

Get rewarded for driving safe

Get rewarded for driving safe

Download Now!

Download on Google Play Download on App Store Play

Similar Articles

Car Accident Detection and Emergency Alert using DriveMark mobile app

When DriveMark was launched back in 2017, it carried our aspiration to make the roads safer for everyone. From then on, we introduced several features to encourage drivers to be...

Malaysia Windscreen Insurance Coverage Price List (2023 UPDATED)

Note: Windscreen price list Updated for 2023 new vehicle models. Thank you for using this website. – September 2022: Added Tesla, Maserati, Aston Martin, Citroen, new Range-Rover models, new BMW...

#ShareStreakLah Challenge : Grand Finale

It is very sad for us to end #ShareStreakLah Challenge…. BUT hey, we don’t want to sedih-sedih and say goodbye macam tu je. That’s why we decided to make it...

DriveMark now lets you renew Car Insurance

We know that it is super leceh and pening kepala to renew car insurance. Last year your parents renew for you, this year forget how already [facepalm]. Introducing Car Insurance...

DriveMark November Hero

Zulqarnain Bin Azahari What does it take to be a super hero? Boleh terbang-terbang? Become invisible and sneak in and out? Being sado? For us, a hero is one who...

Senarai Kereta Murah Baru, Selamat Malaysia 2023 😍

Kereta murah baru…tapi selamat. Ada ke? ADA. Sikit lagi kita dah nak masuk tahun 2021. Tahun baru, kereta baru? #eh Setiap orang mesti ada keinginan untuk memiliki kereta tersendiri. Dah...